Max Blecher biografie

max-blecherMax Blecher, poet si prozator roman, s-a nascut la Botosani pe 8 septembrie 1909. Urmeaza studiile primare si cele liceale la Roman, urmand ca dupa finalizarea liceului sa plece la Paris pentru a studia medicina.
Isi intrerupe studiile imediat dupa declansarea bolii sale. Este diagnosticat cu o boala grava a sistemului osos, si internat in diferite sanatorii din Franta, Elvetia si Romania, dar tratamentele sunt ineficiente. Spre sfarsit, Max Blecher se retrage la Roman unde se stinge din viata la data de 31 mai 1938.
Interesat si de alte domenii, Blecher studiaza filosofia, muzica, pictura si in special literatura. Isi face debutul publicistic in anul 1930, cu schite si aforisme, in revista Bilete de papagal a lui Tudor Arghezi.
Colaboreaza sporadic la reviste pariziene, la Le surrealisme, condusa de Andre Breton, si la Les Feuilles inutiles. De asemenea, publica proza scurta, cronici plastice, recenzii si traduceri in reviste ca Vremea, Viata Romaneasca, Adam, Azi, semnand si cu pseudonimele Mihail Bera si In-Interim.
In anul 1934 ii apare singurul volum de versuri, „Corp transparent”. Ca romancier, Max Blecher debuteaza cu romanul „Intamplari din irealitatea imediata”, urmat de un altul, in 1937, „Inimi cicatrizate”, roman in care descoperim inceputul bolii sale care-l va dobori mult prea timpuriu.
In mare parte, operele sale sunt autobiografice. Ultimul sau volum, „Vizuina luminata”, a fost publicat postum de Sasa Pana, in 1971. Max Blecher este unul dintre cei mai importanti scriitori romani, comparat deseori, ca destin, dar si ca scriitura, cu Marcel Proust si Franz Kafka.

Reclame